Norbert Darabos
0

"Austrija će radije poslati još vojnika u BiH nego u Afganistan"

FENA
Norbert Darabos
Norbert Darabos
Austrijski ministar odbrane Norbert Darabos najavio je povećanje broja austrijskih vojnika u Bosni i Hercegovini i kritizirao veliki pritisak Sjedinjenih Država na službeni Beč da pošalje vojnike u Afganistan.

Austrija je suverena država koja sama odlučuje gdje će uputiti svoje trupe, rekao je Darabos u četvrtak u intervjuu bečkom dnevniku Der Standard i odbacio američke zahtjeve za sudjelovanje austrijske vojske u Afganistanu.

"Pritisak Amerikanaca je relativno velik i djelomično čak i nepristojan", istaknuo je ministar, dodajući da se pritisak "vrši preko ambasada, preko vojnih kanala, ali prije svega iz Velike Britanije, ne samo iz SAD-a, pa sve do američkog ambasadora, koji je više puta u javnosti zastupao stav da se Austrija mora snažnije angažirati u Afganistanu".

To je njegovo pravo, ali on mora prihvatiti da je Austrija suverena država, poručio je Darabos povodom nedavne izjave ambasadora SAD-a u Beču Williama Eachoa, koji je istaknuo kako se nada da Austrija razmišlja o podršci američkim naporima u Afganistanu.

"Nećemo se povinovati tome pritisku", naglasio je on. Konflikt u Afganistanu, prema riječima Darabosa, ne može se riješiti samo vojnim sredstvima.

"Povećanje trupa nije sredstvo koje liječi sve. Mi imamo naše težište na zapadnom Balkanu i na Bliskom istoku, na Golanu. Nije ni u duhu većine Austrijanaca da u tu opasnu regiju uputimo naše vojnike", objasnio je on.

Darabos je istaknuo da je Afganistan danas zadatak NATO-a. "Mi u austrijskoj vladi smo spremni pomoći u oblasti policije i pravosuđa, ali postoji jasan konsenzus da ne šaljemo dodatne vojnike u Afganistan", dodao je on.

Austrija trenutno u Afganistanu ima tri časnika stacionirana u Kabulu.

"U osjetljivo vrijeme 2002. bili smo prisutni s oko 60 vojnika. Kasnije, na izborima 2005. imali smo također jedan kontingent tamo", podsjetio je Darabos.

Austrija u Bosni i Hercegovini pruža već godinama značajan doprinos, kazao je on najavivši da će austrijska vojska uputiti dodatnih 80 vojnika u tu zemlju.

"Mi smo spremni kompenzirati daljnja smanjenja vojnika drugih zemalja u BiH. To znači da ćemo 80 dodatnih vojnika uputiti u Bosnu, gdje je stacionirano već 150 austrijskih vojnika", dodao je on.

To nije nikakva zamjena za Afganistan, već politički željeni signal – Austrija kao neutralna država ne ide u Afganistan, ali je spremna u drugim regijama, kao na primjer na Balkanu, preuzeti dodatnu odgovornost, kazao je Darabos.