Svijet
0

Australski vojnici počeli stizati na Istočni Timor

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Australski vojnici u utorak su počeli stizati na Istočni Timor kako bi pomogli u provođenju vanrednog stanja proglašenog nakon dvostrukog pokušaja ubistva iza kojeg je predsjednik te sićušne zemlje ostao u bolnici s tri prostrijelne rane.

U australskom gradu Darwinu, gdje je Ramos-Horta prebačen s prostrijelnim ranama u grudima, leđima i stomaku, liječnici planiraju obaviti nove operacije.
Australski ratni brod također je uplovio u vode Dilija u utorak kako bi podržao oko 200 vojnika iz snaga za brzu reakciju poslanih kao pojačanje međunarodnim sigurnosnim snagama, dok liječnici tvrde da će predsjednik Jose Ramnos-Horta ostati na aparatima za održavanje života do naredne sedmice, javio je Reuters.

"Njegovo stanje i dalje je izuzetno teško, ali je stabilno", izjavio je novinarima generalni direktor Kraljevske bolnice u Darwinu Les Notas, dodajući kako će predsjedniku trebati još operacija u naredna 24 do 36 sati.

"On će biti u vještački izazvanoj komi najmanje do četvrtka, a u intenzivnoj njezi do nedjelje ili ponedjeljka", kazao je.

U prijestonici Diliju prijelazni predsjednik države Vicente Guterres proglasio je vanredno stanje i pozvao na mir, nakon očigledno usklađenih napada na predsjednika i premijera, što su bacili mladu državu u novu krizu.

Oko 1600 UN-ovih policajaca, podržanih sa oko 1000 australskih vojnika, patrolira Dilijem i ostalim gradovima u jeku strahovanja od novog nasilja pobunjenih vojnika, čiji je lider Alfredo Reinado ubijen u iznenadnom napadu u ponedjeljak rano ujutro.

"Vlada Istočnog Timora potpuno kontrolira situaciju", izjavio je australski premijer Kevin Rudd uoči posjete nemirnoj zemlji u drugoj polovini ove sedmice.