Svijet
0

Australski sud: David Hicks prijetnja po nacionalnu sigurnost

FENA
Bivši osuđenik za terorizam iz Guantanama David Hicks prijetnja je australskoj nacionalnoj sigurnosti te se mora javljati redovno policiji i ostajati u kući od ponoći do zore po oslobađanju iz zatvora prošle sedmice, presudio je sud u petak.

Hicksu, bivšem deraču kože kengura koji se izjasnio krivim za podršku Al-Qaidi pred američkim vojnim sudom nakon što je zarobljen u Afgganistanu 2001., neće biti lako kada se suoči s oštrim uslovima boravka na slobodi kada 29. decembra bude pušten nakon skoro sedam godina provedenih u zatvoru, javio je AP.

Hicksa, oca dvoje djece, zarobili su u decembru 2001. pripadnici Sjevernog saveza koji su imali američku podršku u Afganistanu gdje su se borili s talibanima, i proveo je više od pet godina bez suđenja u Guantanamu ba Kubi.

Američka vojna komisija sa sjedištem u Guantanamu osudila je Hicksa, preobraćenika na islam, u martu na sedam godina zatvora, dok mu je sva kazna osim devet mjeseci ukinuta nakon što se izjasnio krivim da je pružao materijalnu podršku teroristima.

Na osnovu dogovora o priznanju krivice Hicks je vaćen u Australiju da odsluži ostatak zatvorske kazne.

On nije osuđen ni za jedan zločin u Australiji, ali je Savezna policija zatražila od Saveznog suda da mu nametne ograničenja u kretanju i ostale mjere na osnovu antiterorističkih zakona.

Hicks je priznao da je obučavan u logorima Al-Qaide u Pakistanu, a tužioci su izjavili kako dokazi pokazuju da je Hicks dobio "temeljnu obuku" u rukovanju oružjem i borbi, te gerilskom ratovanju i da je napredavo u hijerarhiji Al-Qide i pakistanske terorističke grupe Lashkar-e-Tayyiba.