Svijet
0

Australski premijer rudd hvali ASEAN

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Australski premijer Kevin Rudd pohvalio je u utorak Asocijaciju zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) iznoseći svoju viziju o stvaranju azijsko-pacifičke zajednice do 2020. godine.

Tokom kratke posjete Singapuru Rudd se susreo s premijerom Lijem Hsijenom Lungom i s još dva ministra te održao predavanje za vodeće biznismene, akademike i druge.

On je rekao da je "greška" kritizirati ASEAN zbog neaktivnosti i dodao da ova 10-člana organizacija bilježi "veliki uspjeh u izbjegavanju sukoba među državama članicama".

Primjećujući da je Australija bila prvi partner ASEAN-a za dijalog, kako je prenijela DPA, Rudd je ocenio da je ova grupacija "narasla i sazrela".

Uz pomoć Povelje ASEAN-a ova organizacija "izgrađuje smisao regionalnog identiteta" a kada povelju budu ratificirale sve zemlje članice, ona će postati legalni entitet zasnovan na pravilima.

Članice ASEAN-a su Singapur, Tajland, Malezija, Filipini, Indonezija, Bruneji, Vijetnam, Laos, Kambodža i Mijanmar.

Tokom predavanja koje je organizirao Institut za studije jugoistočne Azije Rudd je iznio i svoj prijedlog formiranja Azijsko-pacifičke zajednice do 2020. godine.