Zbog droge
0

Australski novinar osuđen na 10 mjeseci zatvora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sud u Singapouru osudio je danas australskog novinara Petera Lloyda na 10 mjeseci zatvora zbog posjedovanja i konzumiranja droge.

Lloyd, dopisnik mreže ABC iz južne Azije, uhapšen je 16. jula u Singapuru, gdje je provodio godišnji odmor, pošto je policija kod njega pronašla pola grama metamfetamina, prenio je Reuters.

Njegov advokat Hamidul Haq objasnio je da je Lloyd, kao dopisnik u južnoj i jugoistočnoj Aziji, koji je izvještavao o bombaškim napadima na Baliju 2002. i udaru cunamija u Aziji 2004., patio od posttraumatskog stresa, imao noćne more i da je uzimao metamfetamin kao neku vrstu lijeka.

Australski novinar je saslušao presudu sa olakšanjem pošto je u Singapouru za posjedovanje i konzumiranje droge predviđena zatvorska kazna do 10 godina i novčana globa do 13.250 američkih dolara.

Tužilaštvo je prvobitno teretilo Lloyda i za trgovinu drogom, ali je prošlog mjeseca odustalo od te tačke optužnice, za koju je kazna do 20 godina zatvora i 15 batinanja.

Singapurski zakoni o narkoticima spadaju među najstrože na svijetu. Osoba kod koje se pronađe više od 15 grama heroina, 30 grama kokaina, pola kilograma kanabisa ili 250 grama metamfetamina može biti osuđena na smrt vješanjem.