Svijet
0

Australske vlasti protiv izgradnje islamske škole

Sarajevo-x.com
Vlasti u australskom gradiću odbile su prijedlog o izgradnji islamske škole.

Vijećnici Camdena, malog grada u rubnom području Sidneja, javno su glasali protiv izgradnje škole za 1200 učenika.

Planirana izgradnja je izazvala bijesno negodovanje građana. Vlasti Camdena su primile oko 3.200 pritužbi od javnosti, a samo 100 je išlo u korist izradnji škole.

BBC je izvijestio da Camden nema veliku islamsku populaciju te da bi većina učenika u školu dolazila autobusom iz Sidneja, što predstavlja ukupno sat vožnje.

Ovaj problem je izazvao glasan odgovor camdenskog lokalnog stanovništva. “Ima i terorista među njima, zar ne? Ne možemo reći da nema kada ima”, rekao je jedan od stanovnika.

“Sretni smo što se mogu integrisati Talijani, Grci, Britanci, Škoti, ovaj grad broji raznovrsne nacionalnosti. Muslimani se ne uklapaju u ovaj grad”, energično je dodao stanovnik.

Razne tačke gledišta su se mogle čuti na javnom sastanku na kojem je prisustvovalo više od 1.000 ljudi.

Neki govornici su se fokusirali isključivo na posljedice smještanja škole, predviđene gradskom okruženju, u jedno ruralno okruženje.

Jedan od govornika je pozvao masu da se drži razgovora o planiranju izgradnje, te da kampanja ne treba biti kontaminirana rasizmom i ksenofobijom.

Andrew Wynnet iz organizacije Camden/Macarthur Resident`s Group je za BBC rekao da je stanovništvo zabrinuto dugoročnim demografskim promjenama koje takav razvoj može izazvati.

“Karakter grada će se promijeniti”, dodao je Wynett.

Predstavnici The Quranic Society-a, organizacije koja stoji iza ovog prijedloga, nije se oglašavala u javnosti tokom procesa. Zauzeli su poziciju da roditelji Australci imaju prava da edukuju djecu gdje god to hoće, bez obzira na rasu ili religiju.

Članovi organizacije nisu prisustvovali sastanku, ali mogu uložiti žalbu protiv odluke suda.

Interno camdensko vijeće se ranije usprotivilo izgradnji objekta, izrazivši zabrinutost problemima u vezi sa prijevozom učenika.