Izbavilo je 50 policajaca
0

VIDEO / Australska premijerka ostala bez cipele trčeći pred domorocima

Sarajevo-x.com
Pristalice pokreta za prava domorodaca u Australiji napale su danas premijerku te zemlje Juliju Gillard, dok je s predstavnikom opozicije Tonyjem Abbottom u jednom restoranu u Canberri prisustvovala ceremoniji obilježavanja Dana Australije.

Pripadnici pokreta su se okupili oko restorana lupajući na prozore i vičući na premijerku, koju je osiguranje hitno izvuklo iz restorana i odvelo do automobila. Kako su prenijele agencije, premijerku je lični tjelohranitelj gotovo odnio do automobila, jer je, bježeći od demonstranata, izgubila cipelu.

Prema pisanju lokalnih medija, oko 50 policajaca je bilo angažovano kako bi premijerku izvukli iz mase demonstranata. Mediji prenose da se oko restorana okupilo oko 200 pristalica pokreta te da su u potpunosti opkolili objekt.

Okupljeni su protestovali tražeći prava australskih domorodaca. Na mjestu održavanja protesta su sagradili i "Aboridžinsku šator ambasadu". Improvizirana ambasada je sagrađena na mjestu gdje je nekada bio parlament u Canberri, a mjesto je postalo centralna lokacija na kojoj se ljudi okupljaju protestujući protiv Dana Australije.

Na Dan Australije se obilježava dolazak prve flote britanskih kolonista i osuđenika u Sydney 26. januara 1788. godine. Mnogi Aboridžini ovaj dan nazivaju danom invazije, jer im je oteta zemlja na kojoj su živjeli.

Kako prenose lokalni mediji, meta napada demonstranata je najvjerovatnije bio lider opozicije Abbott kojem su okupljeni uzvikivali "srami se" i "rasisto".

Pripadnici pokreta su takozvanu šatorsku ambasadu postavili na 40. godišnjicu njenog "postojanja", a cijeli haos je pokrenuo lider opozicije svojim izjavama, u kojim je rekao da je vrijeme za njeno "pokretanje".

Premijerka Australije je iz cijelog incidenta izašla nepovrijeđena, a kasnije je vodila još jednu svečanost povodom Dana Australije koja se također održavala u glavnom gradu.

Mediji su nešto kasnije javili da je cipela koju je premijerka izgubila kod domorodaca i da je oni smatraju nekom vrstom trofeja.