Svijet
3

Australska policija se obrušila na Hells Angelse

Klix.ba
Steve Fontana (Foto: AFP)
Steve Fontana (Foto: AFP)
Više od 700 australskih policajaca obrušilo se na motociklističku bandu Hells Angels u nizu racija u Melbourneu i njegovoj okolini. Zaplijenjeni su oružje, municija, narkotici i gotovina.

Policija je simultano prečešljala 60 klubova i nekretnina u vlasništvu bande, u pokušaju da suzbije eskalirajući rat između rivalskih bandi koji je doveo do pucnjava iz oružja velikog kalibra.

Do racija je došlo nakon stupanja novih zakona na snagu, a koji su policiji dozvolili da sruši barikade, kamere i zamke u klubovima.

"Ukoliko je bilo ko povezan sa Hells Angelsima, na meti je policije", izjavio je Steve Fontana, zamjenik šefa policije, dodajući kako se radi o najvećoj operaciji usmjerenoj na pojedinačnu motociklističku bandu u historiji države Victoria.

Uhapšeno je 13 osoba, ali Fontana navodi da će trebati vremena da se tačno odredi šta je sve zaplijenjeno, budući da su mnogi posjedi bili čvrsto utvrđeni. Priznao je i da, do sada, nisu pronašli ništa od vojnog oružja velikog kalibra, za kojim su tragali.

"Odlučni smo da ih se riješimo. Locirali smo veliki broj vatrenog oružja, velike količine municije, droge i gotovine, ali istraga i dalje traje", rekao je Fontana.

Na jednom posjedu pronađena je tolika količina municije da je bio potreban kamion kako bi se odvukla.

Nedavni incidenti sa motociklističkim bandama u Melbourneu uključuju čitav niz pucnjava te bombaški napad. Motociklističke bande povezane sa organiziranim kriminalom postale su rastući problem širom Australije, posebno u državi Queensland, gdje se policija zaklela da će ih protjerati iz države. Kao dio obećanja, doneseni su novi nacrti zakona, koji motociklistima brane vožnju u grupama većim od tri osobe, kako bi spriječili njihovo zastrašivanje javnosti brojem.

Policija u Sydneyju izvela je početkom ove godine čitav niz racija na motociklističke bande te zaplijenila vatreno oružje, eksplozive i drogu.