Svijet
0

Australska država planira uvesti recikliranu vodu za piće

FENA
Australska država planira uvesti recikliranje otpadnih voda u vodu za piće jer je rekordna suša zaprijetila zalihama vode širom zemlje, izjavio je u ponedjeljak premijer te države.

Premijer države Queensland Peter Beattie izjavio je kako pad nivoa voda u rezervoarima nije ostavio nikakvog izbora njegovoj vladi nego da uvede recikliranu vodu iduće godine na jugoistoku države - jednog od najbrže rastućih urbanih područja Australije.

"Nismo imali kiše; nemamo nikakvog izbora", izjavio je Beattie, koji je kazao za australijski javni radio ABC da je njegova vlada planirala za mart održavanje referenduma o tom pitanju, prenosi AP.

Australske farme i gradovi zahvaćeni su najgorom sušom posljednjih sto godina, dok su neka područja primila ispotprosječne padavine kiše u kompletnoj deceniji.

"Mislim da će na kraju, zbog suše, kompletna Australija završiti pijući recikliranu, pročišćenu vodu", dodao je on.

Morris Iemma, premijer Novog Južnog Walesa, najmnogoljudnije od šest australskih država, izjavio je, ipak, kako reciklirana voda nije neizvbježna za najveće australske gradove, uključujuči i državnu prijestonicu Sydney.

Premijer države Južna Australija Mike Rann izjavio je da njegova država - najsušnija u Australiji - već koristi recikliranu vodu za navodnjavanje usjeva, ali da je neće uvesti kao vodu za piće.

Victoria, druga država po naseljenosti, ne treba recikliranu vodu za piće, izjavio je vršilac dužnosti deržavnog ministra za vodne resurse Justin Madden. Kazao je kako je korištenje reciklirane vode za insustriju bolja opcija jer bio to oslobodilo zalihe pitke vode.

Australski poremijer John Howard, stanovnik Sydneya, čestitao je Beaattiju i predvidio je da će reciklirana voda biti uvedena u Sydneyu u bliskoj budućnosti.

"Veliki sam zagovornik recikliranja, a gospodin Beatti je u pravu i slažem se s njim u potpunosti", izjavio je Howard za radiostanicu Southern Cross u Sydneyju.