Svijet
6

Australijom bjesne požari, dim prekrio nebo iznad Sydneya

FENA
Brojni požari niskog rastinja bjesne u četvrtak u australskoj državi Novi Južni Vels, prijeteći kućama i stanovništvu, saopćile su vlasti.
Foto: AFP
Foto: AFP

Neki požari bjesne u Plavim planinama, mjestu svjetske prirodne baštine zapadno od Sydneya, a gusti stubovi dima uzdižu se u zrak, prenosi CNN.

"Širom države trenutno bjesni 95 požara, od kojih su 34 van kontrole", objavila je vatrogasna služba za ruralna područja Novog Južnog Velsa u četvrtak navečer.

Foto: AFP
Foto: AFP

Premijer Novog Južnog Velsa Barry O'Farrell upozorio je na konferenciji za novinare u četvrtak kako bi na stotine kuća moglo biti uništeno u požaru.

On je pohvalio napore vatrogasaca koji se bore s plamenom stihijom.

"Vruće, suho i vjetrovito vrijeme pomoglo je širenje vatre i otežali su posao vatrogascima i mještanima koji se na terenu bore protiv požara", kazao je O'Farrell.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Ovakva situacija neće se riješiti brzo. Vremenski uslovi se mijenjaju. Trebat će još nekoliko dana da ugasimo ove požare, i mislim da ako ne bude ljudskih gubitaka, trebali bismo se zahvaliti Bogu na čudu", istakao je.

Na snicima lokalne TV stanice Seven Networks prikazane su kuće koje je progutao plamen.

Vatrogasna služba za ruralna područja Novog Južnog Velsa objavila je upozorenje od prirodne katastrofe za najugroženije regije, u kojim je vatra uništila više od 20.000 hektara niskog rastinja.