Svijet
117

Australija: Zbog "pritiska vlasti" zatvoren islamski centar Haruna Mehićevića

Klix.ba
Islamski centar u Melburnu zatvoren je zbog povezanosti sa osobama koje se dovode u vezu sa terorizmom, a među njima su dva muškarca porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

"Vjerujemo da je zbog konstantnog uznemiravanja, pritiska i lažnih optužbi protiv Centra, posebno od medija i političara, ovo najbolji način da zaštitimo lokalnu zajednicu i njene članove koji su postali meta raznih kampanja", stoji u saopćenju Islamskog centra Al-Furqan.

Najmanje dva korisnika Centra koji vodi Harun Mehićević, porijeklom iz BiH, optuženi su sa vezu sa terorističkim organizacijama, uključujući 18-godišnjeg Sevdeta Besima koji je uhapšen u subotu. Policija smatra da se on pripremao za napad za vrijeme praznika 25. aprila.

Još jedan 18-godišnjak u ponedjeljak je zvanično optužen zbog navodnog planiranja terorističkog napada.

Harun Mehićević
Harun Mehićević

U Centar koji je osnovan 2001. godine redovno je dolazio Neil Prakash koji se također nalazi pod policijskom lupom, piše The Guardian.

Abdul Numan Haider, 18-godišnjak kojeg je policija likvidirala nakon napada nožem na dvojicu policajaca, također je pohađao predavanja u centru Al-Furqan.

Prva racija u centru desila se 2012. godine, a tada je uhapšen Adnan Karabegović zbog posjedovanja osjetljivog materijala koji se dovodi u vezu sa terorističkim aktom. Karabegović će se u oktobru naći u sudnici, a trenutno se nalazi na ograničenoj slobodi, uključujući zabranu prilaska Centru.

Mehićević je poznat po stavu da su "australske vrijednosti nevjerničke vrijednosti, te da zastava te države pokazuje da muslimani nisu dobrodošli".

Ipak, on je ove sedmice iznio saopštenje u kojem govori kako nema nikakve veze sa planiranjem napada 25. aprila.