Svijet
0

Australija: Srušio se avion za gašenje požara

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Avion, koji je učestvovao u gašenju požara niskog rastinja u okolini australskog grada Sydneyja, srušio se u nacionalni park izazivajući novi požar, osim 55 stihija koje bjesne širom države Novi Južni Vels.

Nesreća se desila u vrijeme kada je prijetnja od požara malo uminula zahvaljujući zahlađenju, ali iz vatrogasne službe upozoravaju da tek predstoji povišenje temperature pošto ljeto tek počinje.

"Teško je reći da je najgore iza nas. Danas je hladnije i vjetrovi malo slabije duvaju, ali požari i dalje bjesne. Teško je i reći koliko će to još trajati i da li će nanijeti još štete", rekla je portparolka vatrogasne službe Natalie Sanders.

Od četvrtka, 17. oktobra, u Novom Južnom Velsu uništeno je više od 200 kuća. Jedna osoba je poginula, vjerovatno od srčanog udara kad je pokušala da odbrani svoju kuću od vatrene stihije.

Vatrogasna služba izrazila je ozbiljnu zabrinutost za pilota aviona, specijalizovanog za gašenje požara, koji se srušio u Nacionalni park "Budawang", 270 kilometara jugozapadano od Sydneyja.

Sandersova je istakla da od ukupno 55 požara u Novom Južnom Velsu nije pod kontrolom dvadeset.

U požarima je do sada uništeno više od 120.000 hektara zemljišta. Policija je uhapsila nekoliko djece osumnjičene za izazivanje požara. Druge požare izazvalo je varničenje strujnih kablova zbog snažnih udara vjetra.