Svijet
0

Australija se bori s velikim poplavama i požarima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Australijanci su se u ponedjeljak istovremeno borili s požarima i nekim od najtežih poplava u više decenija koje su odsjekle od svijeta stanovnike u nekoliko zajednica nakon višednevnih itnenzivnih ljetnih vrućina i oluja.

Hidrolog Meteorološkog zavoda Gordon McKay izjavio je da su neki dijelovi Novog Južnog Velsa, najmnogoljudnije australske države, doživjeli najteže poplave u više od 50 godina nakon sedmice kiša, javio je AP.

Među zarobljenima je i 1.000 ljubitelja muzike koji prisustvuju četverodnevnom muzičkom festivalu u toj državi, saopćili su zvaničnici.

Nabujale vode također su izolovale nekoliko zajednica u Queenslandu i u Sjevernoj teritoriji, koja je pogođena ciklonom tokom vikenda, javile su službe za vanredne situacije.

Veliki autoput od istoka do grada Pertha na zapadnoj obali ostao je zatvoren u ponedjeljak zbog požara koji je bjesnio van kontrole, osam dana nakon što su trojica kamiondžija poginula vozeći se kroz vatrenu stihiju.

Savezni poslanik Barry Haase, čiji je izborni okrug od 1.500.000 kvadratnih kilometara opisan kao najveći na svijetu, pozvao je na ponovno otvaranje Velikog istočnog autoputa uprkos opasnosti od vatre, tako da se međudržavni saobraćaj može nastaviti.

Državni zvaničnik Peter Keppel izjavio je, međutim, da je vatra, koja je spržila 101.300 jutara niskog rastinja otkako je izbila 28. decembra, i dalje opasna.

Uz temperature za koje se očekuje da će dostići 40 stepeni Celziusa u ponedjeljak i uz prognozu sjevernih vjetrova, požar bi ponovo mogao izbiti na autoputu, kazao je on.

U jugoistočnoj Australiji u ponedjeljak su korišteni kanaderi da gase požar na površini od 25 jutara na nepristupačnom terenu u nacionalnom parku u državi Viktorija.

Sjeverno od Viktorije, u državi Novi Južni Vels, na hiljade ljudi mogli bi ostati zarobljeni poplavama i do sedmicu dana, izjavio je portparol državne službe za vanredne situacije Phil Campbell.

Oko 1.000 ljubitelja muzike koji prisustvuju muzičkom festivalu u blizini Tanterfielda ostali bi odsječeni od svijeta ako voda odnese most do utorka, kazao je Campbell.

Dalje prema sjeveru, u državi Kvinslend, nabujale vode povlačile su se s vrhunaca zabilježenih tokom vikenda.

Dobrovoljci su prebačeni zračnim putem na farme u Kvinslendu izolovane poplavama kako bi uručili potrepštine odsječenom stanovništvu, javila je državna služba za vanredne situacije.