Svijet
0

Australija šalje podmornicu u potragu za malezijskim avionom

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Brod australijske mornarice koji predvodi potragu za nestalim malezijskim avionom će pod vodu poslati mini podmornicu što je prije moguće, izjavio je načelnik Združenog koordinacionog centra za potragu i nekadašnji komandant oružanih snaga Australije, Angus Houston.

"Brod 'Okeanski štit' će danas prestati da pretražuje okean uz pomoć lokatora signala i umjesto toga što prije angažovati mini podmornicu 'Blufin-21", rekao je Houston, dodajući da je posljednji signal za koji se sumnja da potiče iz crnih kutija nestalog aviona Malaysia Airlines registriran prije šest dana, prenijela je agencija AFP.

"Već šest dana nismo registrirali nikakav signal, pa pretpostavljam da je vrijeme da se spustimo ispod površine vode", naveo je Houston na konferenciji za štampu u Pertu.

On je dodao i da je na području pretrage danas uočena naftna mrlja, nakon čega su prikupljene dvije litre te tečnosti radi testiranja.

"Ističem da tek treba da se odredi otkud potiče to gorivo, ali je mrlja uočena oko 5.500 metara od mesta na kojem je 'Okeanski štit' registrirao signale", rekao je Houston.

Od nestanka Boeinga 777 je prošlo 38 dana, dok baterije avionskih crnih kutija obično traju samo 30 dana, podsjetio je australijski zvaničnik.

Avion na letu od Kuala Lumpura ka Pekingu nestao je 8. marta, a u njemu je bilo 239 putnika i članova posade.

Potraga je isprva bila skoncentrisana na Južno kinesko more, ali je kasnije prebačena na zonu južnog Indijskog okeana, pošto su satelitski podaci ukazali da bi to moglo da bude mjesto pada.