Imenovanja
0

Australija od danas ima novu vladu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Premijerka Australije Julia Gillard imenovala je u subotu vladu, četiri dana pošto su njenu koaliciju podržala dva nezavisna poslanika.

Za ministra vanjskih poslova imenovan je Kevin Rad, koga je Gillard zamijenila na čelu Laburističke partije, dva mjeseca prije izbora i time ga naslijedila na mjestu predsjednika vlade. Bivši šef diplomatije Steven Smiht u novom sastavu vlade nalazi se na čelu ministarstva odbrane, a novi ministar finansija bit će Peni Vong, ranije zadužena za klimatske promjene, prenio je BBC.

Chris Boven postavljen je za ministra za imigracije, što je funkcija od velike važnosti u zemlji u kojoj tražioci azila koji u Australiju stižu brodovima predstavljaju veliki politički problem. Odluka nezavisnih poslanika Tonija Vindžora i Roba Oukšota donijela je Gillard kontrolu nad 76, od 150, mjesta u parlamentu, čime je izbjegnuto ponavljanje izbora i omogućeno formiranje manjinske vlade.

Australska premijerka planira uvođenje širokopojasne mreže u seoskim područjima, 30 posto poreza na profit za kompanije za rude gvožđa i uglja i poreze za glavne zagađivače da bi emisija gasova bila smanjenja za pet posto do 2020. godine.