Svijet
0

Australija: Mogući teroristički napadi u Indoneziji

FENA
Australska vlada je upozorila svoje građane da je došla do informacije o mogućnim terorističkim napadima u Indoneziji u vrijeme Božića, saopćio je u petak australski ministar vanjskih poslova Alexander Downer.

"Imamo neke informacije o mogućim terorističkim napadima", rekao je on ne iznoseći detalje o potencijalnom napadu.

Downer je naglasio da bi australski državljani trebalo da obrate pažnju na vladina upozorenja i da ako ne moraju, ne putuju u Indoneziju u vrijeme božićnih praznika, prenio je AP.

Povodom najnovijeg upozorenja javili su se indonežanski zvaničnici koji su kritizirali Australiju zbog izdavanja ovakvih uputstava.

"Oni svakog meseca govore takve stvari. Ako znaju nešto, neka nas obavijeste", rekao je potpredsjednik Indonezije Jusuf Kalla.

Indonežanske vlasti su u petak saopćile kako ne postoji nijedan razlog za sumnju da su u pripremi teroristički napadi u vrijeme Božića, ali da će na hiljade vojnika biti raspoređeno oko crkava.

"Sigurnosna situacija je dobra, ali smo u pripravnosti", istaknuo je šef indonežanske službe sigurnosti Sjamsir Siregar.

U Indoneziji, najvećoj muslimanskoj zemlji u svijetu, proteklih godina islamski ekstremisti su izveli niz bombaških napada.

Više objekata u Džakarti, koji pripadaju zapadnim zemljama, napadano je proteklih godina, a na otoku Baliju je u dva teroristička napada, 2002. i 2005. godine, ubijeno više od 200 osoba, od kojih su 92 bile iz Australije.

Najveću opasnost predstavlja ekstremistička mreža Jemaah Islamiyah, za koju se tvrdi da ima tijesne veze s Al-Qaidom. Ova mreža djeluje na čitavom području jugoistočne Azije, a prošle godine je ubijen navodni vođa njezina indonežanskog ogranka Azahari Husin.