Svijet
4

Australija: Među uhapšenima u antiterorističkoj akciji tinejdžer iz BiH

SRNA
Najmanje dva od pet muškaraca koje je uhapsila australijska policija zbog planiranja terorističkog napada bili su aktivni članovi grupe "Al Furkan" Haruna Mehičevića porijeklom iz BiH.

Australijski list Daily Telegraph piše da je jedan od uhapšenih tinejdžer iz BiH, čije ime se ne može objaviti zbog strogih zakona. List navodi da se zna da je ovaj mladić podnio zahtjev za pasoš prošle sedmice i da je često dolazio na skupove grupe "Al Furkan".

Otac ovog mladića blisko je povezan sa Mehičevićem, piše list.

Drug tog mladića Sevdet Besim (18) optužen je za zavjeru za teroristički napad. Njih dvojica su prisustvovali sahrani Numana Haidara, koji je ubijen prošle godine nakon što je izbo nožem dva policajca u policijskoj stanici u Melbournu. Haidar je planirao napad u stilu "Islamske države".

Prošle godine je objelodanjeno da je Numan Haidar često dolazio u centar "Al Furkan".

Još troje tinejdžera uhapšeno je i kasnije pušteno u operaciji u kojoj je učestvovalo 200 policajaca.

Pripadnici australijske policije upali su juče u Centar "Al Furkan" u Springvaleu, predgrađu Melbourna, i uhapsili petlosoba zbog sumnje da su planirali teroristički napad na ceremoniji povodom Dana ANZAK-a u Melbournu, na stogodišnjicu iskrcavanja u Galipolju u Prvom svjetskom ratu.

U saopštenju policije se navodi da su uhapšeni planirali napad na policiju na skupu povodom Dana ANZAK-a u Melbournu naredne sedmice.

Prema saznanjima policije, oni su planirali napade uz upotrebu noževa i mačeva.

Dan ANZAK je nacionalni dan sjećanja na borce koji su bili dio kontingenta Australije i Novog Zelanda (Australian and New Zealand Army Corps - ANZAC) koji su se borili u Galipolju u Turskoj za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Ovaj praznik se obilježava u Australiji i Novom Zelandu 25. aprila, podsjeća AP