Svijet
0

Australija izdala upozorenje na cunami za zapadni dio

Anadolija
Australijski ured za meteorologiju izdao je upozorenje na cunami za otoke Cocos i Božićni otok, ali nije naređena evakuacija stanovnicima nakon što je zapadno od indonezijskog otoka Sumatra registrovan snažan zemljotres jačine 7,9 stepeni po Richteru.

Američki geološki institut prvobitno je na svojoj službenoj stranici objavio kako je riječ o zemljotresu jačine 8,1 stepen što je nedugo nakon toga smanjeno na 7,9. Epicentar zemljotresa registrovan je 808 kilometara jugozapadno od Padanga, na dubini od 10 kilometara.

Indonezijski zvaničnici izdali su upozorenje za cunami za regiju zapadne Sumatre i provinciju Aceh.

Šef indonezijske geološke agencije Andi Eka Sakya pozvao je stanovnike obalnih dijelova Sumatre da se "drže dalje od obale".

"Mi pratimo situaciju i posmatramo nivo mora i valova. Epicentar potres dogodio se na prilično udaljenom dijelu od obale. Eventualni cunami od tog dijela do obale bi mogao doći za oko 40 minuta", rekao je Sakya.

Sa druge strane, Australija je izdala upozorenje na cunami za dijelove njene zapadne obale.

U blizini indonežanskog ostrva Sumatra u Indijskom okeanu, 26. decembra 2004. godine, dogodio se zemljotres izuzetne razorne snage, magnitude 9 jedinica Rihterove skale. U cunamiju kojeg je tada pokrenuo poginulo je 230 hiljada ljudi u desetak jugoistočnih azijskih zemalja.

Indonezija koja je najveći svjetski arhipelag sklona je seizmičkim pomjeranjima jer leži na takozvanom "vatrenom prstenu" Pacifika gdje se sudaraju kontinentalne ploče, što dovodi do čestih seizmičkih i vulkanskih aktivnosti.

Na istom mjestu smješteno je oko 40 posto svih aktivnih vulkana u svijetu koji imaju ogromnu eksplozivnu snagu.