Vatikan
0

Australija dobila prvu sveticu

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Papa Benedikt Šesnaesti formalno je danas kanonizovao Meri Mekilop, koja je postala prva australijska svetica.

Na današnjoj misi na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, pred oko 50.000 vjernika, papa je kanonizovao kanadskog Brata Andrea i još četiri lica iz Italije, Poljske i Španije, naloživši da se ti "sveci odano poštuju u Crkvi među svim ostalim svecima".

Oko 6.000 Australijanaca doputovalo je u Vatikan na ceremoniju noseći odjeću i zastave svoje zemlje.

Premijerka Australije Džulija Gilard opisala je Meri Mekilop (1842-1909) kao pionira koji predstavlja "sve najbolje što postoji u australijskom duhu".

Meri Mekilop prošla je zanimljiv put ka kanonizaciji uključujući i ekskomunikaciju. Buduća svetica nakratko je ekskomunicirana 1871. godine u atmosferi zavisti i loših odnosa među sveštenstvom pošto je red Časnih sestara koji je ona osnovala razotkrio sveštenika pedofila. Pet mjeseci kasnije tamošnji biskup je na samrtničkoj postelji povukao odluku.

I sama rođena u siromaštvu zamonašila se 1867. godine i osnovala red časnih sestara Svetog Jozefa u Penoli. Osnivajući škole za siromašne borila se protiv siromaštva, gladi i predrasuda širom Australije i Novog Zelanda.

Kanonizacija je kraj dugog procesa dokumentacije i istraživanja Vatikana života osobe koja će biti proglašena za sveca koji najčešće traje nekoliko godina i mora da uključi najmanje dva dokazana čuda.
Bratu Andreu (1845-1937), monahu iz kanadske provincije Kvebek pripisuju se iscjeliteljske moći koju su stariji sveštenici probitno odbacili.

Papa Banedikt Šesnaesti je od postavljenja 2005. godine kanonizovao 34 osobe. Njegov prethodnik Papa Ivan Pavao Drugi proglasio je skoro 500 ljudi svecima.