Donio spasonosnu odluku
69

VIDEO / Australija: Djed spasio unuke od požara bijegom u more

Klix.ba
Tim Holmes iz Tasmanije je uspio spasiti svoje petero unučadi bijegom u more ispod mola u trenucima kada je požar uništavao njihovu kuću i okolicu.

Petero djece je preživjelo požar i našlo se u maminom naručju u nedjelju jer su im djed i baka uspjeli spasiti život. Njihov djed Tim Holmes ih je odveo u more ispod mola, gdje su ostali puna tri sata.

Nekada živopisno selo Diunelley u Tasmaniji je uništeno u prošlosedmičnom požaru. Vatra se proširila ovom australskom državom i uništila najmanje 100 objekata i osnovnu školu.

Lokalna policija se nada da neće biti žrtava, ali pretraživanje uništenih objakata se i dalje nastavlja. Uprkos tome što nema žrtava, požar je bio poput horora za Walkerove i ostale stanovnike Dunalleyja. Vatrogasci su se suočili sa teškim zadatkom.

"Voziti kroz područje zahvaćeno vatrom je bilo užasno iskustvo. Potom sam na radiju čula da se cesta zatvara. Plašila sam se da ću izgubiti djecu i roditelje", izjavila je Bonnie Walker, majka petero djece.

Kako se vatra približavala njegovoj kući, Tim je donio odluku kojom je spasio živote članovima svoje porodice. Odlučio je ući u more.

"Vidjeli smo požare koji dolaze do nas. Nije bilo drugog izlaza nego da odemo u more. Stali smo pored mola. Bilo je mnogo dima, a zraka je bilo oko 300 mm iznad vode. Spustili smo se u vodu do brade jer je zrak iznad bio veoma toksičan", rekao je Tim.

Požar je bio aktivan tri sata. Konačan spas je uslijedio kada je Tim pronašao čamac kojim je isplovio sa svojom porodicom gdje je zrak bio čišći. Nakon toga je situacija postala sigurnija te se porodica ponovo sastala na obali.