Svijet
0

Australac se spori s Qantasom zbog majice s Bushovim likom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Putnik kojem je zabranjen ulazak na let aviokompanije Qantas jer je nosio majicu koja opisuje američkog predsjednika Georgea W. Busha kao teroristu zaprijetio je pravnom akcijom, javio je BBC.

Allen Jasson izjavio je da se drži principa slobode govora kada je osporio odluku australijske nacionalne aviokompanije.

Jason je bio zaustavljen prošlog petka kada je pokušao da se ukrca na avion iz Melbournea ka Londonu.

Qantas tvrdi kako njegova majica ima potencijal da vrijeđa ostale putnike.

Majica ja nosila sliku predsjednika Georgea W. Busha ispod koje je bio natpis "Svjetski terorist broj jedan".

Pedesetpetogodišnji kompjuterski specijalist, koji živi u Londonu, imao je problema s istom majicom na ranijem Qantasom letu u decembru.

Nakon što je prošao kroz sigurnosne provjere na melburnškom aerodromu, on je prišao direktoru kako bi mu čestitao na tek uspostavljenoj otvorenosti kompanije.

U tom momentu, Jassonu je naređeno da ukloni majicu nakon što mu je poručeno da je sigurnosna prijetnja i da bi mogao uvrijediti ostale putnike.

Ponuđeno mu je da uđe u avion u drugoj odjeći, ali je on to odbio.

"Nisam spreman da idem bez majice, moguće ja da ću platiti cijenu za to, ali sam odlučio da ću se držati principa slobode govora", izjavio je on australskim medijima.

Portparol Qantasa branio je odluku aviokompanije, rekavši: "Bilo verbalni ili na majicama, komentari s potencijalom da vrijeđaju ostale putnike prijetnja su sigurnosti Qantas grupe i neće biti tolerisani".