Svijet
0

Aung San Suu Kyi se sastala s pristalicama

FENA
Liderki opozicije u Mijanmaru Aung San Suu Kyi dozvoljenio je da se u petak sastane s članovima svoje političke stranke prvi put u posljednje tri godine.

Ona je autom, uz veliko osiguranje, odvezena iz svoje kuće u Yangonu u jednu vladinu rezidenciju u kojoj je održan sastanak.

Zvaničnici njene stranke - Nacionalne lige za demokratiju – kazali su da im je Aung San Suu Kyi rekla kako misli da je "vojna hunta spremna raditi na pomirenju".

One se također sastala s jednim zvaničnikom vojnih vlasti, javio je BBC.

Ovome je prethodila posjeta specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Ibrahima Gambarija, koji vrši pritisak na vojne vlasti da izvrše reformu nakon gušenja demonstracija u septembru.

Sličan komentar o "napretku u pravcu pomirenju" Aung San Suu Kyi je izrekla i tokom svoga sastanka s Gambarijem ranije ove sedmice, koji je on objavio po povratku u New York u četvrtak.

Stranka Aung San Suu Kyi pobijedila je na izborima 1990. godine ali joj nikad nije dozvoljeno da preuzme vlast. Vojne vlasti drže Aung San Suu Kyi u kućnom pritvoru dvanaest od posljednjih 18 godina.

Dopisnici, međutim, sa sumnjičavosti izvještavaju o iskrenoj odlučnosti vojnih vlasti da se uključe u stvarni dijalog o promjenama.