Barack Obama
0

"Aung San Suu Kyi je moj lični heroj"

FENA
Aung San Suu Kyi (Foto: AP)
Aung San Suu Kyi (Foto: AP)
Oslobađanje mijanmarske demokratske čelnice Aung San Suu Kyi odmah su pozdravili svjetski lideri i organizacije za ljudska prava.

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je Suu Kyi "mojim ličnim herojem" i izjavio je da Sjedinjene Države pozdravljaju "njeno dugo odlagano oslobađanje".

"Bez obzira da li Aung San Suu Kyi živi u zatvoru od svoje kuće, u zatvoru od svoje zemlje, to ne mijenja činjenicu da su ona, i politička opozicija koju ona zastupa, sistematski ušutkivani, zatvarani i lišavani svake prilike da se angažuju u političkom procesu", navodi Obama u izjavi za javnost, prenosi AP.

Britanski premijer David Cameron također je izjavio da se na njeno oslobađanje predugo čekalo.

"Aung San Suu Kyi je inspiracija za sviju nas koji vjerujemo u slobodu govora, demokratiju i ljudska prava", navodi on u izjavi za javnost.

Oslobađanje burmanske demokratske čelnice pozdravio je i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, koji navodi u izjavi za javnost:

"Sada je od ključnog značaja da Aung San Suu Kyi ima neograničenu slobodu kretanja i govora i da u potpunosti učestvuje u političkom procesu svoje zemlje".