Svijet
0

Atina zatražila pomoć od EU i MMF-a

SRNA
George Papandreou (Foto: Reuters)
George Papandreou (Foto: Reuters)
Grčka je zatražila aktiviranje paketa finansijske pomoći od EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izjavio je danas premijer George Papandreou na nacionalnoj televiziji.

"Nacionalni imperativ je da zvanično zatražimo od svojih partnera u EU aktiviranje mehanizma za podršku koja nam je svima potrebna", rekao je Papandreou.

Grčki premijer je dodao da tržišta ne ostavljaju Grčkoj dovoljno vremena da pokrene svoju posustalu privredu, dok kamate na kredite rastu i prijete da ugroze preduzete mjere štednje.

Papandreou je naglasio da će EU poslati tržištima snažnu poruku da može sama da zaštiti zajedničke interese i zajedničku valutu euro.

Odluka je donesena poslije pregovora sa zemljama eurozone i MMF-om o detaljima vanrednog paketa koji bi trebalo da pomogne Grčkoj u prevazilaženju dužničke krize.

Papandreou se obratio javnosti dan poslije objavljivanja informacije da je grčki budžetski deficit dostigao 13,6 posto društvenog proizvoda, a ne 12,9 posto, kao što se ranije mislilo.

  Agencija za kreditni rejting Moody's potom je umanjila rejting Grčke, u očekivanju da će ova zemlja u budućnosti sve teže vraćati dugove. 
Papandreu trenutno boravi u posjeti egejskom ostrvu Kastelorizo, a potom će otputovati u Washington, na sastanak sa zvaničnicima MMF-a i predsjednikom Evropske centralne banke Jeanom-Claudeom Trichetom. 

Grčka je opterećena dugom od 300 milijardi eura, a samo ove godine mora da pozajmi oko 54 milijardi eura da bi platila tekuće troškove. 

Sredinom aprila, ministri finansija 16 zemalja eurozone dogovorili su se da Grčkoj odobre hitan zajam od 30 milijardi eura, ukoliko Atina to zatraži. Oni su tada ponudili trogodišnji program finansiranja, uz kamatu od oko pet posto, na osnovu formule MMF-a.