Svijet
0

Atina: Štrajk taksista, blokada aerodroma i glavne luke

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U znak protesta protiv vladinih reformi, u Atini je u ponedjeljak ujutro počeo štrajk taksista koji su svojim vozilima blokirali prilaze aerodromu i glavnoj luci.

Neposredan povod za 48-satni štrajk bila je odluka vlade da liberalizira poslovanje u ovoj oblasti, zbog čega će taksisti dobiti veću konkurenciju i izgubiti određne privilegije.

Štrajk taksista je izazvao poremećaj u prijevozu do međunarodnog aerodroma nedaleko od Atine, pa osoblje aerodroma savjetuje putnicima da umjesto automobila i autobusa koriste lokalne vozove, javljaju agencije.

Poremećaj saobraćaja je zabilježen i u pirejskoj luci, jer su taksisti svojim vozilima blokirali prilaze glavnim terminalima, što će zagorčati život turstima koji planiraju ljetovati na grčkim otocima.

Vlasnici taksija čak prijete da će proglasiti štrajk na neodređeno vrijeme ukoliko vlada ne odustane od liberalizacije ove oblasti, koja im je dosad garantirala određene privilegije.

Vlada je ranije predložila mjere za liberalizaciju poslovanja i u drugim oblastima (advokaturi, kamionskom i prijevozu cisternama, farmaceutskom poslovanju), što je također izazvalo proteste zaposlenih u tim oblastima.

Grčka mora, pored mjera štednje, izvršiti i određene reforme kako bi dobila nove zajmove od MMF-a i evropskih finanijskih institucija i izbjegla bankrot.