Grčka
0

Atina spremna za nove demonstracije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Atina se u ponedjeljak, nakon relativno mirne noći, počela spremati za nove demonstracije gimnazijalaca desetog dana nemira zazvanih smrću maloljetnika kojeg je ubio policajac.

Jedini incident tokom noći bio je molotovljev koktel bačen na jednu prodavnicu u studentskom kvartu Exarchia koji je izazavo početak požara, saopćila je policija, prenosi AFP.

U Volosu, u centralnom dijelu zemlje, ozbiljnije štete napravile su u nedjelju navečer grupe mladih u sedam banaka i prodavnica, precizirao je jedan policijski izvor.

Policija je u ponedjeljak ujutro spremna za incidente kada se u Palači pravde budu pojavile osobe uhapšene u noći sa subote na nedjelju, kada je došlo do novog vala nasilja. Do nedjelje je uhapšeno 86 osoba.

Gimnazijalci su pozvani na protestno okupljanje u ponedjeljak pred policijskom upravom u Atini.

Prema posljednjim podacima ministarstva obrazovanja, stotinjak drugostepenih školskih ustanova je okupirano u zemlji, dok u tridesetak ostalih učenici ne pohađaju nastavu.

Za ponedjeljak navečer su najavljene studentske demonstracije u Atini i okupljanje ljevičarskih grupa u Larissi.

Grčki premijer Costas Karamanlis obećao je da će zaštiti stanovništvo i imovinu, ali je ta njegova izjava bila kontraproduktivna i naišla je na kritike, s obzirom da u trenutku kad su nasilje i nemiri izbili, nije reagirao ni brzo ni odlučno.

Anketa objavljena u nedjelju u listu Ethnos pokazala je da čak 83 posto stanovnika Grčke nije zadovoljno vladinim odgovorom na izbijanje nasilja.

Prema istraživanju javnog mnijenja 65,6 posto ispitanika, među kojima i puno simpatizera Karamanlisove Nove demokratske stranke, izrazilo je veliko nezadovoljstvo stanjem u zemlji.