Bugarska
0

Astrolog lažno najavio zemljotres i uznemirio građane

FENA
U Bugarskoj je počela istraga nad slavnim astrologom koji je predvidio zemljotres koji se nije dogodio, pa bi mogao odgovarati za širenje lažnih vijesti.

Stotine osoba iz grada Haskova na jugu zemlje spavale su u subotu navečer u šatorima i autima jer je astrolog Emil Leštanski za taj grad i za tu noć najavio potres magnitude 7 Richtera. Leštanski je za dan kad pravoslavni vjernici slave Uskrs najavio potres koji će izazvati smrt i razaranje grada od osamdeset hiljada osoba.

Bugari su, piše Reuters, izrazito praznovjerni, a iscjelitelji i proricatelji budućnosti veoma su popularni u toj balkanskoj zemlji od 7,6 miliona stanovnika. Panika se pretvorila u gnjev kad je predviđeni potres izostao, a nekolicina stanovnika Haskova najavila je tužbu.

Tužitelj najavljuje da će dva mjeseca skupljati dokaze za širenje lažnih informacija i izazivanje panike, a astrologu prijeti i dvogodišnja zatvorska kazna. U nacionalnome listu kojem piše dnevni horoskop, astrolog se javno izvinio stanovnicima Haskova.