Svijet
0

Assange: WikiLeaks neće mirovati dok Manning ne bude na slobodi

FENA
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
WikiLeaks neće mirovati dok Manning ne bude na slobodi, izjavio je osnivač i šef WikiLeaksa Julian Assange komentirajući presudu američkom vojniku Bradleyju Manningu zbog prosljeđivanja više od 700.000 tajnih dokumenata toj organizaciji.

Proglašen je krivim za špijunažu, krađu i računarske prevare. Ipak, nije kriv za najtežu optužbu - pomaganje neprijatelju. Prijeti mu i do 136 godina zatvora. Proces odlučivanja o presudi počinje u srijedu, ali bi mogao potrajati jer je objema stranama dopušteno pozivanje svjedoka, javlja BBC.

Manning je priznao da je proslijedio dokumente, ali tvrdi da nije kriv za najteži zločin "pomaganje neprijatelju". Izjasnio se krivim za deset lakših od ukupno 22 tačke optužnice. Rekao je da je ukrao povjerljive dokumente kako bi potaknuo raspravu o američkoj vanjskoj politici.

"Bradley Manning nije ni za što kriv, već je junak koji traži vladinu transparentnost i odgovornost, kao i upoznavanje Amerikanaca i ostatka svijeta sa zločinima američke vlasti. Rekao je da je jedina žrtva u čitavom procesu 'povrijeđeni ponos američke vlade'. Rekao je da su uložene dvije žalbe, kao i ona koja je poslana Vrhovnom sudu. WikiLeaks neće mirovati dok Manning ne bude na slobodi", poručio je Assange, javlja BBC.

Vojnik Bradley Manning oslobođen je u utorak optužbe za pomaganje neprijatelju nakon što je objavio tajne dokumente o američkim vojnim operacijama u Iraku i Afganistanu, ali je optužen za manje zločine, uključujući špijunažu. Manning je proglašen krivim po pet tačaka optužnice za špijunažu, pet za krađu podatka, jednu tačku ptužnice za krađu kompjuterskih podataka i za vojne prekršaje.

Maksimalna kazna za ove optužbe može doseći i do 128 godina zatvora. Očitovanje o kazni će početi u srijedu u 09.30 sati po lokalnom vremenu.

Vojni sud u Fort Meadeu, u američkoj saveznoj državi Merilend, otvoren je početkom juna. Tokom suđenja, glavni tužilac, major Ahden Fein tvrdio je da je Manning sistematski krao stotine hiljada povjerljivih dokumenata koje je davao WikiLeaksu.

On je tvrdio da je Manning, kao obavještajni analitičar, morao znati da će dokumenti koje je objavio postati dostupni operativcima Al-Kaide.

Tužioci su tvrdili tokom suđenja da je objavljivanje tajnih dokumenata ugrozilo američku sigurnost i živote američkih obavještajaca i diplomata u inostranstvu. Major Fein izjavio je da su neki od dokumenata čak mogli doći u ruke Osame bin Ladena.