Velika Britanija
0

Assange uložio žalbu na odluku Vrhovnog suda o izručenju Švedskoj

FENA
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Osnivač WikiLeaksa Julian Assange uložio je žalbu na odluku Vrhovnog suda Velike Britanije za njegovo izručenje Švedskoj koja ga traži zbog navodnih seksuslnih prekršaja.

Prije dvije sedmice, sudije najvišeg britanskog suda odbacile su, pet naprema dva glasa, njegovu tvrdnju da je švedska potjernica za njim nevažeća, okončavajući tako 18-mjesečnu pravnu bitku, prenosi Reuters.

Advokati Assangea, ipak, tvrde da su neke od sudija donijele odluke bez zakonske osnove i da su spriječili tim odbrane da iznese kontra argumente.

Sud je pristao da Assangeu da 14 dana da podnese žalbu na njegovu odluku, a glasnogovornica suda sopćila je u utorak da je žalba podnešena.

"Nikakav vremenski rok nije određen za razmatranje dokaza. Nadamo se da će to biti učinjeno brzo", izjavila je glasnogovornica.

Assange, kompjuterski haker, stekao je međunarodnu slavu 2010. godine kada je WikiLeaks počeo objavljivati tajne video snimke i na hiljade američkih diplomatskih depeša o Iraku i Afganistanu, što predstavlja najveće curenje povjerljivih dokumenata u američkoj historiji.

To ga je učinilo herojem među aktivistima u borbi protiv cenzure, a administracija u Washingtonu je bila bijesna zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata.

Švedski tužioci žele ispitati Assangea u vezi navoda o silovanju i seksualnom zlostavljanju dvije bivše volonterke WikiLeaksa. On negira da je učinio bilo šta protivzakonito i bori se protiv izručenja Švedskoj od njegovog hapšenja u Britaniji u decembru 2010. godine.

Njegovi advokati tvrde da je evropska potjernica za njim nevažeća jer ju je izdao tužilac a ne sudija ili sud, kako nalažu britanski zakoni. Tužioci tvrde da su različite pravne procedure dopuštene u okviru međunarodno dogovorenih pravnih normi.

Čak i da mu se odbije žalba u Velikoj Britaniji, Australac bi mogao iznijeti svoj slučaj u Evropskom sudu za ljudska prava, čime bi mjesecima odgodio proces izručenja.