Ne želi izručenje u Švedsku
0

Assange se žalio britanskom Vrhovnom sudu

SRNA
Julian Assange
Julian Assange
Osnivač internet-stranice "Wikileaks" Julian Assange podnio je danas britanskom Vrhovnom sudu žalbu na odluku o izručenju Švedskoj, javljaju agencije.

Sud u Londonu potvrdio je da je Assange danas uložio podnesak u kojem traži saslušanje pred Vrhovnim sudom.

Assangeu je već odbijena prva žalba na odluku o izručenju, koja je donijeta 2. novembra. 

On će zbog toga zatražiti da Vrhovni sud, na saslušanju zakazanom za 5. decembar, razmotri njegovu žalbu, pozivajući se na značaj svog slučaja za celokupnu javnost. 

Švedske vlasti traže izručenje ovog 40-godišnjeg Australijanca kako bi ga ispitale o navodnom silovanju i seksualnom napadu na dvije žene koje su svojevremeno volontirale za "Wikileaks" augusta 2010. godine u Stokholmu.

 Assange se od decembra nalazi u kućnom pritvoru u jednoj vili na istoku Engleske. On je ranije najavio da će se žaliti i Evropskom sudu za ljudska prava ukoliko britansko pravosuđe odbaci njegove zahtjeve.

Njegove pristalice tvrde da je švedsko tužilaštvo pod uticajem SAD iz političkih razloga pokrenulo slučaj zbog toga što je internet-stranica Wikileaks objavila povrjeljive izvještaje američke vojske o ratovima u Iraku i Afganistanu i hiljade američkih diplomatskih depeša.