Težak život u skučenom prostoru
4

Assange se razbolio zbog nedostatka svjetla i svježeg zraka

Klix.ba
Julian Assange (Foto: AFP)
Julian Assange (Foto: AFP)
Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, čiji je dom posljednjih mjeseci Ambasada Ekvadora u Londonu, ima hroničnu bolest pluća, koja se svakog trenutka može pogoršati.

Assange je u ovoj ambasadi u Londonu pronašao utočište u junu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje je optužen za seksualno zlostavljanje. Upravo zbog višemjesečnog boravka u skučenom prostoru Assange se razbolio.

"Kao što je poznato, Assange boravi u veoma malom prostoru. Ambasada ima tek nekoliko prozora, no problem je i u tome što je London u ovom periodu mračan i taman. On je suočen sa zdravstvenim problemima zbog nedostatka svježeg zraka i sunčeve svjetlosti", kazala je Ana Alban, ambasadorica Ekvadora.

Inače, Ekvador, koji je odobrio azil Assangeu, zatražio je od Velike Britanije da mu osigura odgovarajuću zdravstvenu skrb ukoliko to bude potrebno, uz obećanje da ga neće uhapsiti.

Kako je navela Alban, osnivač Wikileaksa u ovim prostorijama živi u teškim uslovima, a posjetitelje prima nakon što osoblje završi posao.

"Još uvijek čekamo sastanak s ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Williamom Hagueom ili sekretarkom Teresom May kako bismo razgovarali o Assangeovoj budućnosti", kazala je Alban.

Inače, iz Ekvadorske ambasade u Londonu su prošli mjesec saopćili da je Assange vidno smršavio te da je njegovo zdravlje ugroženo.