Svijet
0

Assange optužio Bidena i Palin da mu prijete smrću

FENA
Julian Assange (Foto: AFP)
Julian Assange (Foto: AFP)
Osnivač WikiLeaksa Julian Assange optužio je najviše američke državnike, potpredsjednika Joa Bidena i kongresmenku Sarah Palin, da pozivaju na njegovo ubistvo.

Assange je u nedjelju navečer u intervjuu za program CBS-a "60 minuta" ocijenio da su osude WikiLeaksa od američkih političara "potpuno nedopustive" dodavši da je to "najgora forma cenzure koju smo vidjeli još od 1950-ih i McCartyjeve ere".

"Izjave američkog potpredsjednika Joa Bidena, koji je rekao da sam visoko tehnološki terorista, Sarah Palin koja je pozvala da me tretiraju kao talibana, da me ulove. To su pozivi na moje ubistvo ili ubistvo mojih saradnika", rekao je Assange.

Osnivač WikiLeaksa postao je međunarodno poznat kada je novembra 2010. njegova internet stranica počela da objavljuje više od 250.000 dokumenata američke diplomatske prepiske.

Istraga u SAD-u je pokušala i nije uspjela da uspostavi vezu između Assangea i američkog vojnika Bradliya Manninga koji je optužen da je ilegalno presnimio hiljade vladinih dokumenata i doturio ih neovlaštenim osobama.

Rasprostranjeno je uvjerenje da je to bio Assange, što taj 39-godišnji Australac odlučno negira.

"Mi smo igrali u okviru pravila", rekao je Assange CBS-u.

"Nismo išli napolje kako bi došli do materijala. Mi smo radili kao što radi svaki drugi američki izdavač. Postoje specijalna pravila za vojnike, za članove State Departmenta, kako da postupaju s klasifikovanim informacijama. Podići optužnicu protiv izdavača, tako nešto se nije desilo", kazao je Assange.

On je odbio da komentariše navode da je u posjedu 5GB hard drivea koji pripada upravi Banc of America. Novembra 2010. akcije Banc of America pale su za tri posto nakon spekulacija da će WikiLeaks uskoro objaviti interna dokumenta banke.

Assange je intervjuu dao u privatnoj kući u istočnom Sussexu, oko 70 kilometara južno od Londona, gdje mora da boravi po nalogu suda dok se ne završi postupak u vezi s zahtjevom za ekstradiciju Švedskoj, gdje je optužen za seksualno zlostavljanje, što on negira.

Assange je negirao da je motivisan antiamerikanizmom ili drugim političkim namjerama i opisao svoju grupu kao "aktiviste slobodne štampe".

On je također rekao kako nema načina da se zaustavi WikiLeaks, dodavši da vlada SAD-a nema tehnologiju da obori ovu internet stranicu ili spriječi dalje objavljivanje dokumenata.

"Imamo sistem kako da distribuiramo kodirane stvari koje tek treba da objavimo", rekao je Assange.

"Imamo podijeljene fajlove među mnogim osobama, 100.000 osoba, i sve što je potrebno da uradimo je da im damo ključeve za šifrovane fajlove kako bi oni nastavili dalje. Ukoliko neko od tih osoba bude uhapšena ili ubijena i mi ne budemo mogli da nastavimo, drugi će preuzeti naš posao i mi samo treba da oslobodimo šifre", kazao je osnivač WikiLeaksa.

U međuvremenu dijelovi iz njegove nove biografije otkrivaju da se Assange ranije maskirao u staru ženu, kako bi izbjegao američke agente za koje je vjerovao da ga prate, prenosi AFP.

U biografiji koju su napisali novinari The Guardiana David Leigh i Luke Harding takođe se navodi da haker nije znao ko mu je biološki otac sve do svoje 27 godine.