Osnivač Wikileaksa
1

Assange: Obama je "vuk u janjećoj koži"

FENA
Osnivač Wikileaksa Julian Assange opisao je danas američkog predsjednika Baracka Obamu kao "vuka u janjećoj koži", i rekao da očekuje da će njegova vlada nastaviti da napada njegovu web stranicu.

Govoreći telefonom za AFP iz ambasade Ekvadora u Londonu, gdje je potražio azil u junu u namjeri da izbjegne izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje, Assange je rekao da pobjeda Obame nije razlog za slavlje.

"Obama izgleda kao fini čovjek i upravo to je problem", rekao je 41-godišnji Australijanac za AFP, nakon što je Obama pobijedio republikanca Mitta Romneyja u utorak uvečer na izborima i dobio drugi predsjednički mandat.

"Bolje je da imamo janje u vučjoj koži, nego vuka u janjećoj", rekao je Assange i dodao da su se "sve aktivnosti SAD protiv Wikileaksa dogodile pod administracijom Obame".

Assange je pozvao SAD da oslobode Bradleyja Meninga, vojnika optuženog da je proslijedio povjerljivu vojnu dokumentacijeu Wikileaksu" i koji je zatočen u samici u američkom vojnom zatvoru više od dvije godine.

"Ponovni izbor Obame koincidirao je sa 899. danom koji Mening provodi u zatvoru", rekao je Assange.

Wikileaks je 2010. godine razgnjevio Washingon objavivši na hiljade povjerljivih američkih dokumenata o ratovima u Iraku i Afganistanu, a zatim i depeše američkih diplomata iz američkih ambasada širom sveta.

Assange se 7. decembra 2010. godine u Londonu predao Scotland Yardu i protiv njega se vodio postupak oko eventualnog izručenja.

Iskoristivši kaucijom osiguranu odbranu sa slobode, on se 19. juna ove godine sklonio u ekvadorsku ambasadu u Londonu i zatražio azil, koji mu je odobren 17. augusta, nakon što je Švedska odbila dati diplomatske garancije da nakon tamošnjeg suđenja (ako do njega dođe) neće biti izručen SADu, prenio je Tanjug.