Svijet
24

Assange: NSA i GCHQ će ubrzo špijunirati cijeli svijet

Klix.ba
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Američka obavještajna agencija (NSA) i britanski GCHQ će uskoro imati sposobnost da špijuniraju u cijelom svijetu, jer svoje mogućnosti za to udvostručuju svakih 18 mjeseci, izjavio je osnivač Wikileaksa Julian Assange u subotu na South by Southwest konferenciji.

Osnivač Wikileaksa je govorio na ovoj konferenciji festivala interaktivnih tehnologija koja se održava u gradu Austinu putem Skypea. On se našalio u vezi s tim da NSA zapravo nije ni pstojala za širu javnost dok nisu počeli "curiti" razni dokumenti u medijima i Wikileaksu.

Govoreći o svom boravku u ambasadi Ekvadora gdje je dobio azil, Assange je ustvrdio da su vlasti Velike Britanije do sada potrošile više od osam miliona eura samo za trošak policijskog nadzora nad njim.

Dok je samo prije četiri godine internet manje-više bio apolitičan prostor, on je kroz pokrete poput Arapskog proljeća i Occupyja postao sredstvo na kojem se motivira i podstiče na političke promjene. To znači da će oni koji su na vlasti pokušati maksimalno kontrolirati internet, kazao je ovaj Australac.

On je podsjetio da većina njih koji su živjeli u SAD-u i Britaniji, a koji su objavili razne dokumente vezane uz ove agencij, sada žive u drugim zemljama. Podsjetio je na Edwarda Snowdena koji sada živi u Rusiji, gdje je dobio azil, britanska novinarka i istraživačica Saeah Harrison, rediteljka Laura Poitars i stručnjak za kompjutere Jacob Eplbaum sada žive u egzilu u Berlinu, dok je Glenn Greenwald koji je radio za Guardian i napisao mnoge isvještaje na osnovu dokumenata koje mu je dao Snowden, sada u Brazilu.

Assange je od od 19. juna 2012. godine u ambasadi Ekvadora u Londonu, a formalno mu je azil odobren 16. augusta. Ispred zgrade ambasade na dežurstvu je konstantno tim britanske policije koji nadzire objekat u slučaju da Assaange pokuša pobjeći.