Svijet
0

Assange neće da se preda policiji

FENA
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Onivač WikiLeaksa Julian Assange rekao je za BBC da je gotovo sigurno da se neće predati policiji nakon što mu je uručena obavijest o ekstradiciji.

Službenici jedinice za ekstradicije pri metropolitenskoj policiji uručili su Assangeu obavijest u ekvadorskoj ambasadi u Londonu u četvrtak, prenosi BBC.

Assange je prošle sedmice potražio utočište i traži diplomatski azil kako ga ne bi izručili Švedskoj gdje je optužen za silovanje i napad.

Kazao je da mu je savjetovano da zakon o azilu ima prednost nad zakonom o izručenju.

Scotland Yard je saopćio ranije u četvrtak da se u obavijesti traži od 40-godišnjaka da se preda policiji "kada oni to budu tražili od njega".

Prema diplomatskim konvencijama, policija ne može ući u ambasadu bez odobrenja samih ekvadorskih vlasti.

Assange, australijski državljanin, ranije ovog mjeseca je istrošio sve legalne opcije u Velikoj Britaniji protiv izručenja Švedskoj zbog navodnih seksualnih zločina, pošto je Vrhovni sud odbio njegovu žalbu na odluku o ekstradiciji.

Osnivač "Vikiliksa" strahuje da će ga Stockholm predati Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se suočio s optužbama za špijunažu, pošto je na svojoj web stranici objavio više od 250.000 povjerljivih američkih diplomatskih depeša.