U rangu s Al-Kaidom i talibanima
18

Assange i WikiLeaks proglašeni državnim neprijateljima SAD-a

Klix.ba
Julian Assange (Foto: Anadolija)
Julian Assange (Foto: Anadolija)
Sjedinjene Američke Države su označile Juliana Assangea i WikiLeaks "neprijateljima države", u rangu sa terorističkom mrežom Al-Kaida i talibanima.

U dokumentima objavljenim na osnovu zakona o slobodi informacija stoji da vojnicima koji stupe u kontakt s WikiLeaksom prijeti kazna zbog "komuniciranja s neprijateljima", što je krivično djelo za koje se može dobiti i smrtna kazna.

Ovaj dokument je sastavljen nakon istrage o jednom američkom analitičaru za kojeg se sumnjalo da gaji simpatije prema WikiLeaksu i da je odavao osjetljive informacije, te mu je zabranjen pristup takvim informacijama.

Američki potpredsjednik Joe Biden prozvao je Assangea "teroristom visoke tehnologije" još u decembru 2010. godine, a republikanski političari tražili su da ga se uhapsi i da mu se sudi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Assange se od 19. juna nalazi u Ambasadi Ekvadora u Velikoj Britaniji, a britanski ministar vanjskih poslova William Hague jučer je priznao da su razgovori o njegovom izručenju zapali u ćorsokak.

On pokušava da izbjegne izručenje Švedskoj gdje je optužen za seksualno zlostavljanje. Assange tvrdi da su tvrdnje za seksualno zlostavljanje dio plana kako bi ga se izručilo Sjedinjenim Američkim Državama zbog WikiLeaksa, internetske stranice na kojoj su objavljeni mnogi povjerljivi dokumenti Pentagona.