Svijet
0

Assadovo hemijsko oružje bit će uništeno do kraja 2014.

Anadolija
Izvršno vijeće Međunarodne organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) održalo je sjednicu na kojoj je usvojena odluka da istraga ekspertnog tima Ujedinjenih naroda (UN) o upotrebi hemijskog oružja u Siriji bude nastavljena i utorak, 1. oktobra, a da prva faza traje do prvog novembra do kada će biti uništena sva postrojenja za proizvodnju zabranjenog oružja u toj zemlji.

U usvojenoj odluci se od sirijskih vlasti zahtijeva da u roku od sedam dana OPCW-u dostavi detaljan izvještaj o hemijskom oružju.

Sirijski režim je ranije dostavio izvještaj o skladištima tog oružja, ali se u sinoć usvojenom zahtjevu OPCW-a zahtijeva detaljniji izvještaj koji će uključivati i vrste oružja, tačne lokacije njihovog skladištenja i količine.

Iz OPCW-a, također, traže obezbjeđenje uvjeta kako bi ekspertni timovi u narednom mjesecu mogli posjetiti sve lokacije skladištenja hemijskih oružja u Siriji, a konačno uništenje svih hemijskih oružja u Siriji planirano je do polovine naredne godine.

Odlukom koju su rano jutros donijeli predstavnici 41 članice Izvršnog vijeća OPCW-a pozivaju se članice organizacije da materijalno podrže istragu u Siriji.