Sirija
0

Assadove snage pucale na stanovnike Homsa, 11 ubijenih

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Sirijske snage sigurnosti otvorile su vatru na stanovnike Homsa, na zapadu zemlje, i ubile 11 osoba, saopćili su aktivisti iz ovog grada, jednog od centralnih mjesta antirežimskih protesta u Siriji.

Prema riječima jednog očevica, pripadnici snaga sigurnosti "nasumice su pucali na stanovnike" jednog kvarta i izvodili racije i hapšenja po kućama, javio je AFP.

"Započeli su veliku operaciju, hapse ljude i pretražuju kuće i pucaju na svakog ko pokuša da pobjegne", navode svjedoci.

Prema ranijim izvještajima, sirijske snage su u srijedu, poslije 10-dnevne opsade, napustile grad Hamu, takođe jedno od središta antirežimskih protesta na zapadu zemlje i započele veliku ofanzivu u pokrajini Idlib u kojoj je ubijena najmanje jedna osoba.

Assadove snage zauzele su ranije u srijedu i istočni grad Deir el-Zur, koji je bio pod njihovim udarom četiri dana.

Sirijske snage nastoje da uguše pobunu u zemlji koja traje od sredine marta, za koju zvaničnici optužuju teroriste i kriminalne grupe, dok demonstranti tvrde da nisu naoružani i da samo traže reforme.

Po procjenama aktivista za ljudska prava, u Siriji je od početka protesta ubijeno oko 1.700 osoba, dok je u novom talasu nasilja protiv demonstranata od kraja jula ubijeno nekoliko stotina civila.