Sirija
1

Assadov režim pred konačnim slomom

FENA
Bashar al-Assad
Bashar al-Assad
Organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji saopćila je da su u današnjim operacijama sirijske vojske poginule najmanje 54 osobe.

U saopćenju se navodi da je u Halepu, gradu koji sirijska vojska pod kontrolom Bashara al-Assada gotovo uništila avionima, život izgubilo najmanje 16 osoba. Istovremeno, u naselju Salahaddin i dalje traju oružani sukobi sirijske vojske i pobunjeničke Slobodne vojske Sirije, prenosi agencija Anadolija.

Londonska organizacija javlja da je u srijedu u gradovima Derai i Idlibu život izgubilo po najmanje deset Sirijaca, u okolici glavnog grada Damaska i Homsu po sedam, dok su četiri osobe ubijene u gradu Hamai.

Borac za ljudska prava u Halepu Medžid Abdunnur izjavio je za agenciju Anadolija da sirijska vojska zračnim napadima i dalje bombardira istočne i zapadne dijelove Halepa, te da je regija Salahaddin i dalje pod kontrolom Slobodne vojske Sirije.

"Informacije da je sirijska vojska zauzela naselje Salahaddin su lažne. Tu regiju i dalje kontroliraju pobunjeničke jedinice Slobodne vojske", rekao je Abdunnur.

Nadalje, lokalni aktivisti londonske organizacije javljaju da sirijska vojska i dalje izvodi žestoke artiljerijske napade u kojima koristi i avione. Snažne eksplozije i dalje odjekuju Homsom, Deyru-z Zorom, Damaskom i drugim gradovima diljem Sirije.

Stanovništvo spas traži u izbjeglištvu u mirnije krajeve ili, pak, u susjedne zemlje.

U pokušaju da napuste zemlju i nađu spas od režima Bashara al-Assada ukupno 2.399 sirijskih izbjeglica, od čega dva generala, 37 vojnika i devet ranjenika, izbjegli su u Tursku. Izbjeglice, među kojima je najviše žena i djece, podnijeli su zahtjev za azil nakon što su stigli u blizini turskog grada Hataya.

Oni su zatim autobusima prebačeni u izbjeglički kamp u općini Reyhanli.

Među sirijskim državljanima nalazilo se i devet ranjenih koji su hitno prebačeni u lokalnu bolnicu.

Sirijske izbjeglice u kampu u turskom gradu Yayladagi s radošću su dočekali vijest da je bivši sirijski premijer Rijad Hidžab podnio ostavku i prešao u redove pobunjeničkih snaga.

Uvjereni su da je odstupanje premijera Hidžaba s vlasti veliki gubitak za režim predsjednika Bashara al-Assada.

Predsjednik turkmenske zajednice Sirije Yusuf Mola rekao je za Anadoliju da je sirijski režim vještački i da nije tako jak kakvim se predstavlja.

"Posljednje odstupanje premijera i dva ministra sa vlasti je pokazatelj da je režim doživio svoj kraj. Ko je još ostao? Assad gubi svoju vlast. Pad režima je sada pitanje trena. Ukoliko želi spasiti svoju glavu, Assad bi trebao odmah napustiti zemlju", poručio je Mola.

On je kazao da je Slobodna vojska Sirije zauzela više od 60 posto teritorije zemlje i da je pad režima veoma izvjestan. No, kako ke kazao, postoji bojazan u vezi s kurdskim formacijama na sjeveru zemlje.

Mola tvrdi da je Assad poslao svoje izaslanike i na sastanak s vojnim predstavnicima Turkmena u Lazkijeu. Ponudio im je pokrajinu, a da se oni, zauzvrat, povuku iz pobune.

"Ovo prvi put iznosimo u javnost i ovo je samo još jedan pokazatelj da je režim u Siriji pred samim krahom", rekao je Mola u izjavi za Anadoliju.