Svijet
17

Assad: Zapad tajno sarađuje s Damaskom protiv militanata

FENA
Bashar al-Assad (Foto: EPA)
Bashar al-Assad (Foto: EPA)
Sirijski predsjednik Bashar al Assad izjavio je u intervjuu koji će biti emitiran u petak da su zapadne zemlje poslale svoje sigurnosnne zvaničnike kako bi pomogli njegovoj vladi u tajnosti da se bori protiv militanata IDIL-a umiješanih u sirijski rat.

Assad je, u izjavama za australski TV kanal SBS News koje su prenijeli sirijski državni mediji, kazao da zapadne vlade - koje se snažno protive njegovoj vladavini ali se također suočavaju s napadima islamista u vlastitim zemljama - tajno sarađuju s njegovom vladom u kontrateroreističkim operacijama.

"Oni nas napadaju politički i onda šalju zvaničnike da kontaktiraju s nama za stolom, posebno oko sigurnosnih pitanja, uključujući i vašu (australsku) vladu", navode mediji Assadove riječi.

"Oni ne žele da uznemire Sjedinjene Države. Zapravo, većina zapadnih zvaničnika samo ponavlja ono što Sjedinjene Države žele da oni kažu. To je realnost", kazao je.

Nije bilo nikakvih trenutnih komentara zapadnih vlada na Assadove tvrdnje.

Zapadne sile podržavaju pobunjenike koji se bore da svrgnu Assada u građanskom ratu koji je sada ušao u šestu godinu i pozivaju ga da odstupi s vlasti kako bi olakšao buduću demokratsku tranziciju. On to odbija, najavljujući da će se boriti sve dok vlada u Damasku ne preuzme kontrolu nad kompletnom Sirijom. Njegovci glavni saveznici su Rusija i Iran.

Među Assadovim neprijateljima u sukobu su islamske militantne isalamističke grupe koje su radikalizirani evropski muslimani obučavali i uzeli su učešća u borbama, vraćajući se u nekim slučajevima u Evropu kako bi izvodili napade, prenosi Reuters.