Sirija
0

Assad spreman da ode s vlasti?

SRNA
Bašar al-Assad
Bašar al-Assad
Ruski ambasador u Francuskoj Aleksander Orlov izjavio je danas da vjeruje da je sirijski predsjednik Bashar al Assad spreman da ode sa vlasti na uređen način, ali su sirijske vlasti to brzo demantovale.

Orlov je rekao francuskom radiju RFI da je Assad, koji je suočen sa oružanom pobunom, sugerisao da je spreman da se povuče kada je prihvatio međunarodnu deklaraciju kojom je predviđena demokratska tranzicija Sirije.

"Na konferenciji u Ženevi bilo je završno saopštenje kojim je predviđena tranzicija prema više demokratskom sistemu. Assad je prihvato završno saopštenje. On je nominovao predstavnika koji vodi pregovore sa opozicijom o ovoj tranziciji. To znači da je on prihvatio da ode, ali na uredan način", rekao je ruski ambasador.

Sirijsko Ministarstvo informisanja brzo je to demantovalo, s napomenom da su komentari koje je Orlov izrekao neistiniti, prenio je Reuters.

Portparol ruske Ambasade u Parizu kasnije je saopštio da su ambasadorove riječi "izvučene iz konteksta" i da Orlov ne raspolaže "ekskluzivnom informacijom o tome da je Assad spreman da se povuče", prenio je Interfaks.

Portparol Sergej Barinov izjavio je da Assad može da ode sa vlasti samo ako tako odluče on i sirijski narod, a ne Savjet bezbjednosti UN ili neko drugi. To je zvaničan stav Rusije o krizi u Siriji.

Barinov je rekao da je Orlov želio da kaže da Assadovo prihvatanje deklaracije iz Ženeve "u principu znači da on ne odustaje od mogućnosti da se povuče sa vlasti na civilizovan način".

Orlov je ranije rekao radiju RFI da je njegovo lično mišljenje da Assad neće moći da ostane na vlasti u Siriji.