Svijet
0

Assad: Sirija je u ratnom stanju

FENA
Bašar al-Assad
Bašar al-Assad
Sirijski predsjednik Bašar el-Assad je rekao da je njegova zemlja u ratnom stanju i naredio je svojoj vladi da uguši antirežimski ustanak dok je Turska obećala odmazdu zbog rušenja jedne njene letjelice.

U međuvremenu, pobunjeničke snage i sirijske vojne jedinice su se sukobile u blizini kontrolnih punktova elitne Republikanske garde u predgrađima Damaska, dok je 116 osoba poginulo diljem zemlje.

Zbog rasta tenzija antirežimskog ustanka, koji je ušao u 16. mjesec, Asad je priznao da se Sirija nalazi "istinskom ratnom stanju".

  • Jer se nalazimo u ratnom stanju, sve naše politike i sposobnosti moraju biti iskorištene za postizanje pobjede, rekao je on novoj vladi, izvjestila je državna agencija SANA.

Sirijski opservatoriji za ljudska prava saopćio je da je u utorak poginulo 68 civila, 41 vojnik i sedam pobunjenika.

  • Žestoki sukobi su izbili u blizini kontrolnih punktova Republikanske garde u Kudsaji i El-Hami, koji su udaljeni nekoliko kilometara od Damaska, rekao je predsjednik Opservatorija Rami Abdel Rahman za AFP u Bejrutu.

On je rekao da je ovo prvi put da se artiljerija koristi "tako blizu glavnog grada".

SAD kaže da "očajni" Assad polako gubi vlast, navodeći kao razlog povećan broj vojnih dezertera i izbijanje sukoba u blizini Damaska, a također je ponudio novu podršku svom NATO savezniku Turskoj nakon što su sirijske snage oborile jedan od turskih borbenih aviona prošle sedmice.

  • Jasno je da Bašar el-Assad polako, previše polako, gubi vlast u svojoj zemlji, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

  • Također bih želio napomenuti da se povećao broj vojnih dezertera koji su pobjegli u Jordan i Tursku što je dodatni dokaz da režim gubi kontrolu nad situacijom u Siriji, dodao je on.