Javni nastup
0

Assad: Rat se vodi spolja

SRNA
Bashar al-Assad (Foto: Anadolija)
Bashar al-Assad (Foto: Anadolija)
Sirijski predsjednik Bashar al Assad izjavio je danas da je njegova zemlja suočena sa ratom koji se vodi iz inostranstva i najavio nastavak borbe protiv terorizma, uz ponudu političkog dijaloga sa opozicijom.

"Pravo pitanje je terorizam. Mi smo suočeni sa ratom koji se vodi spolja“, rekao je sirijski predsjednik u jednom od rijetkih javnih nastupa od početka krize prije 15 mjeseci.

On je u govoru koji je prenosila državna televizija rekao da u Siriji ne postoji politički problem nego se „dešava pokušaj izazivanja vjerskih podjela“, u čemu se kao alat koristi terorizam.

Assad je pozvao „sve koji oklijevaju“ da se uključe u politički dijalog i obećao da se država neće svetiti, ali da će nastaviti borbu i da će rat uskoro biti okončan.

"I dalje ćemo se čvrsto odupirati terorizmu, ali ćemo ostaviti otvorena vrata za one koji žele da se vrate“, naglasio je sirijski predsjednik i dodao su vlasti spremne za dijalog za političkim protivnicima koji nemaju podršku iz inostranstva i nisu učestvovali u terorizmu.

On je osudio ubistva najmanje 108 civila u gradu Hula i rekao da "čak ni čudovišta" ne bi počinila takvo djelo.

Assad je ocijenio da Sirija trenutno prolazi kroz najkritičnije trenutke od okončanja kolonijalizma.

Ovo je bilo prvo javno obraćanje sirijskog predsjednika od masakra u Huli, gdje je ubijeno i mnogo djece. Istražitelji UN saopštili su da postoje osnovane sumnje da su prorežimske snage odgovorne barem za dio ovih ubistava.