Svijet
165

Assad: Politika Pariza doprinijela širenju terorizma

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio je danas da je politika Francuske doprinijela "širenju terorizma", koji je kulminirao napadima u Parizu u kojima je poginulo najmanje 128 osoba.

"Teroristički napadi u Parizu ne mogu biti odvojeni od nedavnih dešavanja u Bejrutu ali od onoga šta se u proteklih pet godina dešava u Siriji i drugim oblasti", rekao je Assad na sastanku u Damasku sa delegacijom poslanika francuskog parlamenta.

Assad je pri tom mislio na dvostruki bombaški napad izvršen u Bejrutu 12. novembra kada su poginule 44 osobe i za koji je odgovornost preuzela "Islamska država".

On je naglasio da je u protekle tri godine upozoravao na to šta bi se moglo desiti u Evropi.

"Govorili smo da se olako ne prihvataju dešavanja u Siriji. Nažalost, evropski zvaničnici nisu slušali", naveo je Assad.

On je ocijenio da predsjednik Francuske Francois Hollande treba da promijeni svoju politiku.

"Pitanje koje se danas postavlja širom Francuske je, da li je politika te zemlje u proteklih pet godina bila ispravna? Odgovor je ne", istakao je Assad.

Francuska je bila vodeća među pristalicama sirijske opozicije neposredno poslije izbijanja demonstracija protiv Assada 2011. godine. Pariz je, takođe dio koalicije predvođene SAD-om koja vrši vazdušne udare na "Islamsku državu" u Siriji i Iraku.