Svijet
0

Assad optužio zapad da podržava terorizam

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Sirijski predsjednik Bashar al-Assad u srijedu je optužio brojne zapadne zemlje da podržavaju terorizam u Siriji, javila je državna novinska agencija Sana, dok se očekuje da se velike regionalne i svjetske sile sastanu u Beču u ovoj sedmici kako bi raspravljale o sirijskoj krizi.

"Brojne regionalne i zapadne zemlje, među kojima je i Francuska, još podržavaju terorizam i pružaju političko pokriće terorističkim organizacijama u Siriji i regiji", izjavio je Assad tokom sastanka s gostujućom delegacijom francuskih poslanika.

Sirijski predsjednik naglasio je značajnu ulogu koju parlamentarci mogu igrati u "ispravljanju" politike francuske vlade na podršci sigurnosti i stabilnosti u regiji.

Assad je također naglasio značaj združenih napora u suprotstavljanju terorizmu, posebno zapadnih zemalja čija trenutna politika nije učinila ništa na ublažavanju patnji sirijskog naroda, prenosi Xinhua.

Govoreći o humanitarnoj situaciji u Siriji, ugroženi čelnik optužio je terorističke grupe i zapadne sankcije za katastrofalnu humanitarnu situaciju u zemlji, rekavši da je blokada nametnuta Siriji ugrozila živote Sirijaca u brojnim aspektima, uključujući i zdravstveni sektor.

Francuski poslanici saopćili su da će uložiti sve napore na stvaranju promjena u politici njihove zemlje kako bi pomogli u ublažavanju patnji sirijskog naroda.

Današnja posjeta Damasku nije prva posjeta francuskih poslanika Siriji. Grupa francuskih poslanika u julu prošle godine posjetila je Damask i sastala se s Assadom, dok je sirijski predsjednik i tada naglasio značaj uloge poslanika u Evropi u promjeni vanjske politike zapada.

Vodeći diplomati iz Sjedinjenih Država, Rusije, Iraka, Turske, Irana, Egipta i Saudijske Arabije sastat će se u petak u Beču kako bi raspravljali o budućnosti Sirije.