Svijet
0

Assad napovrijeđen nakon napada na njegov konvoj

Klix.ba
Bashar al-Assad (Foto: AFP)
Bashar al-Assad (Foto: AFP)
Sirijski predsjednik Bashar al Assad viđen je u džamiji na molitvi nakon što je njegov konvoj napadnut u Damasku.

Islam Alloush iz militantne brigade Liwa al-Islam je za Reuters rekao da su pobunjenici ispalili rakete na Assadov konvoj, koji se kretao prema džamiji. Predsjednik je navodno prošao bez povreda, a viđen je u džamiji Anas bin Malek u regiji Malki, gdje se nalazi njegova rezidencija.

Sve ulice koje vode ka naselju al-Rawdha u Damasku, gdje se nalazi predsjednički ured, bile su zatvorene zbog sigurnosnih razloga prije napada.

Vođa pobunjenika Firas al-Bitar rekao je da je konvoj gađan iz 17 minobacača. Opozicija je na taj način pokušala iskoristiti saznanja o Assadovom kretanju. Njegov protivnik Wahid Sagar je izjavio da je predsjednik možda bio u drugom konvoju, koji ipak nije bio napadnut.

Sirijska vlada je u srijedu saopćila da je ubijeno više od 60 pobunjenika u zasjedi u blizini Damaska. Navodno se radi o članovima grupe al-Nusra Front, koji su planirali napad na vojni punkt.

Ove vijesti su stigle nakon što je Amnesty International objavio satelitske snimke Alepa, jednog od najvećih gradova u Siriji, Snimci su pokazali kako su u sukobima Assadovih snaga i pobunjenika uništena naseljena područja.