Svijet
0

Assad će se kandidirati za predsjednika na predstojećim izborima

FENA
Bashar al-Assad (Foto: Arhiv/AFP)
Bashar al-Assad (Foto: Arhiv/AFP)
Sirijski predsjednik Bashar al-Assad objavio je u ponedjeljak da će se kandidirati za treći predsjednički mandat na izborima koji se trebaju održati 3. juna.

Očekuje se da će on pobijediti uprkos trogodišnjem građanskom ratu koji je počeo u obliku mirnih protesta protiv njegove vladavine, ali se kasnije pretvorio u oružani sukob između vladinih snaga i većinski sunitskih pobunjenika.

Predsjedavajući parlamenta Muhamed el-Laham objavio je ovo tokom sjednice sirijskog parlamenta koja je eimtirala TV prenosom uživo, javio je Reuters.

Assadovi zapadni i arapski protivnici su osudili izbore opisujući ih kao parodiju demokratije, kazujući da se kredibilni izbori ne mogu održati u zemlji gdje je šest miliona ljudi raseljeno, a 2,5 miliona je pobjeglo iz zemlje dok na stotine pogine svaki dan.

"Ja, dr. Bashar Hafez al-Assad, želim se nominirati za funkciju predsjednika republike i nadam se da će parlament prihvatiti moju kandidaturu", navodi se u Assadovom pismu poslanom ustavnom sudu koje je Laham pročitao pred parlamentom.

Nekoliko drugih kandidata se također kandidiralo na predsjedničkim izborima, ali su lideri sirijske opozicije u egzilu, kojima je zabranjena kandidatura, odbacili glasanje, kazujući da je to šarada koja ima za cilj da produži četrdesetogodišnju vladavinu porodice Assad u Siriji.

Sirijski ustav predviđa da predsjednički kandidati moraju dobiti podršku 35 parlamentarnih zastupnika i ne mogu živjeti van zemlje u periodu od 10 godina uoči održavanja izbora.