Svijet
0

Aso: Prerano je govoriti o povlačenju japanskih trupa iz Iraka

FENA
Taro Aso, japanski ministar vanjskih poslova
Taro Aso, japanski ministar vanjskih poslova
Japan neće odlučiti hoće li povuči svoje trupe iz Iraka ako vlada u Bagdadu ne imenuje svoje ministre unutrašnjih poslova i odbrane, izjavio je u petak japanski ministar vanjskih poslova.

Japan ima oko 600 vojnika smještenih u južnom iračkom gradu Samawahu u neborbenoj humanitarnoj misiji, a spekulacije da će se vojnici povući u ovoj godini dobile su na snazi.

Ministar vanjskih poslova Taro Aso izjavio je kako je, međutim, previše rano razgovarati o povlačenju.

"Ministri unutrašnjih poslova i odbrane, koji su odgovorni za sigurnost, još nisu imenovani, i ja mislim da će pregovori o povlačenju japanskih trupa početi kada oni budu imenovani", izjavio je Aso novinarima.

Pored toga, japanska javna televizija NHK navela je Asove riječi kako će Japan morati pažljivo prostudirati iračku sigurnosnu situaciju.

NHK je javio kako će Japan donijeti odluku nakon konsultacija sa Sjedinjenim Državama i Britanijom.

Irački premijer Nuri al-Maliki izjavio je kako će objaviti svoje kandidate za dva ključna sigurnosna položaja, koja nisu popunjena prošle sedmice skupa s ostalim ministarskim mjestima zbog etničkih i sektaških neslaganja.

Al-Maliki je izjavio da bi se odluka mogla donijeti i u petak, otvarajući put za njihovo polaganje zakletve u nedjelju kada se parlament ponovo sastane.