Svijet
0

Ashton uskoro na Bliskom istoku zbog mirovnih pregovora

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nova šefica evropske diplomatije Catherine Ashton objavila je u utorak da namjerava otputovati uskoro na Bliski istok kako bi pomogla u pokretanju mirovnog procesa, insistirajući na budućoj podjeli Jerusalema između Izraelaca i Palestinaca.
  • Uskoro odlazim u regiju s ciljem da se sastanem s glavnim akterima dviju strana, kako bi se vidjelo na koji način Evropska unija može pomoći, kazala je Ashton pred Evropskim parlamentom u Strasbourgu.

Ona nije htjela odmah dati pojedinosti o etapama svoga putovanja, kao ni datum.

  • Potrebno je doći do pregovora, ali samo u jednom cilju da se pregovara. Cilj mora biti dobijanje "mirovnog sporazuma i okretanje nove strane", istakla je visoka predstavnica za vanjske poslove EU-a, javio je AFP.

Ona je dodala da "sva pitanja moraju biti stavljena na stol, uključujući i status Jerusalema kao budućeg podijeljenog glavnog grada na izraelski i palestinski dio, koji će živjeti u miru u okviru pregovaračkog mirovnog sporazuma".

Ovakav stav jasno su izrazile prošle sedmice zemlje EU-a usprkos izraelskim pritiscima da se u pregovorima ne razmatra nikakav konačan status Jerusalema.