Svijet
0

Ashton traži hitno imenovanje nasljednika Kofija Annana

FENA
Catherine Ashton (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Catherine Ashton (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šefica diplomatije Evropske unije (EU) Catherine Ashton pozvala je na hitno imenovanje nasljednika Kofija Annana koji je napustio dužnost mirovnog posrednika za Siriju.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izrazio je žaljenje zbog odluke Kofija Annana da napusti dužnost mirovnog posrednika za Siriju.

"Žalim što Kofi Annan napušta svoju dužnost krajem augusta", saopćio je Westerwelle te rekao kako je "razočaravajuće da (Annanov) mirovni plan nije bio proveden".

"Očito je da Annan napušta mandat djelomično zbog blokade u Vijeću sigurnosti UN-a za što su odgovorne Rusija i Kina", rekao je Westerwelle.

Nakon pet mjeseci uzaludnih pokušaja da mirno riješi sukob pobunjenika i režima u Siriji koji je od marta 2011. godine odnio više od 20.000 života, Annan je izvijestio UN i Arapsku ligu da nakon isteka sadašnjeg mandata mirovnog posrednika 31. augusta neće zatražiti novi.

Visoka predstavnica EU za sigurnost i vanjsku politiku Catherine Ahston izrazila je žaljenje zbog Annanove ostavke te pozvala na "hitno imenovanje njegova nasljednika kako bi se nastavila njegova misija za provedbu mirne političke tranzicije u Siriji".

Rusija i Kina triput su u godinu dana vetom spriječile donošenje rezolucije o Siriji. Posljednji nacrt rezolucije prijetio je sirijskom režimu sankcijama ako ne prihvati Annanov mirovni plan.

"Taj je plan i dalje najbolja nada za narod Sirije", rekla je Ashton.